|
niedziela, 24.11.2024, imieniny: Emmy, Flory, Romana
|
Po?owa czeskich restauracji oszukuje W blisko po?owie czeskich restauracji stwierdzono r??nego rodzaju niedostatki i oszustwa lub pr?by oszustwa - wynika z danych Inspekcji Handlowej (CzOI). Z przeprowadzonych w pierwszym p??roczu tego roku kontroli w plac?wkach gastronomicznych wynika, ?e klienci s? oszukiwani coraz cz??ciej. Inspekcja dokona?a ponad 3,5 tys. kontroli w plac?wkach gastronomicznych. Braki stwierdzono w 43% z nich, czyli o 5% wi?cej ni? przed rokiem. Najgorsza sytuacja panuje w Pradze, gdzie przypadki oszukiwania klient?w stwierdzono w a? 59% lokali. Rzecznik prasowa inspekcji Miloslava Fleglova stwierdzi?a, ?e najcz?stszym wykroczeniem (w ponad 780 przypadkach) by?o zani?anie miary napoj?w. W toku kontroli stwierdzono, ?e w?a?ciciele lokali bardzo cz?sto nie informowali nale?ycie o cenach ?wiadczonych us?ug, zawy?ali rachunki oraz u?ywali niew?a?ciwych miar i wag. Najbardziej drastycznymi i odczuwalnymi g??wnie przez zagranicznych turyst?w - jak stwierdzi? CzOI - przypadkami oszustw w lokalach gastronomicznych by?o zawy?anie rachunk?w. W jednej z restauracji w centrum Pragi inspektorom zamiast 995 koron (ok. 149 z?) na rachunku wypisano 1 tys. 140 koron, tj. oko?o 171 z?. Jeszcze wyra?niejszego oszustwa usi?owa?a si? dopu?ci? jedna z plac?wek gastronomicznych w Ostravie. Zamiast 120 koron (ok. 18 z?) inspektorom kazano zap?aci? 330 koron (prawie 50 z?). Nieuczciwi restauratorzy - powiedzia?a Fleglova - oszukiwali przede wszystkim zagranicznych turyst?w. Jej zdaniem, w wielu przypadkach udowodnienie personelowi restauracji oszustwa lub pr?by oszustwa jest bardzo trudne. W sumie Czeska Inspekcja Handlowa ukara?a w pierwszym p??roczu nieuczciwych pracownik?w gastronomii mandatami na ??czn? kwot? 1,22 mln koron (ok. 183 tys. z?). (PAP, wp, 5.08.2005) |