powrót na stronę główną
wybierz miejscowość:  
wpisz nazwę obiektu:  
 pomoc
Jeseniki Karlstejn Pradziad Praga Olomuniec Adršpašské Skály
czwartek, 28.03.2024, imieniny: Anieli, Kasrota, Soni
    ***    Apartamenty ?ervenohorsk? sedlo *** - Apartamenty w atrakcyjnym o?rodku narciarskim.     ***    Penzion DIANA (Pensjonat) - Atrakcyjny pensjonat w beskidzkim termalnym uzdrowisku - Teplice nad Be?vou.    ***    Penzion Rosa (Pensjonat) - Blisko granicy i blisko na narty!    ***    Penzion U orla (Pensjonat) - Blisko na narty, komfortowe pokoje i stylowa restauracja z kominkiem.    ***    RS Marta - Ca?oroczny wypoczynek w chatkach w Beskidach.    ***    Hotel i Chatki Visalaje - Cisza i spok?j w Beskidach - w?r?d g?r, niedaleko polskiej granicy.    ***    Hotel Dlouh? Str?n? (Dlouhe Strane) - Dobre miejsce na szkolenia lub konferencje, blisko w g?ry i na narty.     ***    Hotel Dukla *** - Du?y hotel na trasie Praga-Wiede?, blisko austriackiej granicy.    ***    Hotel Jasmin*** - Hotel z basenem w sercu Karkonoszy.    ***    Hotel Sigma *** - Hotel z centrum kongresowym w O?omu?cu.    ***    Horsk? Hotel ?ervenohorsk? sedlo *** (G?rski Hotel Cervenohorske Sedlo) - Luksus w samym sercu jesenickich g?r, w?r?d przepi?knej przyrody.    ***    Hotel Prosper - Luksusowy hotel w Beskidach przy polu gofowym!    ***    Hotel Svornost *** - Luksusowy hotel w sercu Karkonoszy tu? przy granicy z Polsk?.    ***    IT Centrum Appartements - Luskusowe apartamenty w centrum karkonoskiego miasteczka Vrchlabi.    ***    Pension Zuzana - Niedrogi i wygodny nocleg w Pradze.    ***    Penzion Vanco Family (Pensjonat) - Niedrogi nocleg w sercu Pragi.    ***    O?rodek Rekreacyjny Skalka - Niedrogi wypoczynek w Beskidach dla aktywnych turyst?w.    ***    Apartamenty Kozakov ( Apartm?ny Kozakov) - Niewielki, wygodny pensjonat w samym sercu Czeskiego Raju.    ***    Ski Centrum Miroslav - Noclegi bezpo?rednio przy stoku narciarskim z 4 wyci?gami w Jesenikach.    ***    Pension Krokodyl - Pensjonat w centrum Pragi dla ca?ych rodzin lub grup przyjaci??.    ***    Pensjonat U potoka - Pensjonat ze stadnin? w Karkonoszach.    ***    Hotel Taverna - Stylowy hotel u podn??a zamku.    ***    Penzion Trattoria (Pensjonat) - Stylowy obiekt z winiarni? mi?dzy O?omu?cem a Bruntalem, w okolicy, w kt?rej jest wiele zamk?w.    ***    Hotel Z?me?ek Grohmann (Hotel Zamecek Grohmann) - Vrbno pod Prad?dem.    ***    Apartamenty mieszkaniowe Ramzov - W?asny apartament w o?rodku narciarskim w g?rach!    ***    Pension Peko - Wygodne noclegi w Pradze za niewyg?rowan? cen    ***    Hotel Zub??? (Zubric) - Wypoczynek w Beskidach dla os?b szukajacych spokoju i miejsce na szkolenie lub pobyt rehabilitacyjny.     ***    

W Czechach rusza uniwersytet piwny
Uniwersytet piwny b?dzie musia?a uko?czy? wi?kszo?? barman?w, kt?rzy w czeskich restauracjach i piwiarniach nalewaj? piwo do kufli. Z inicjatyw? podnoszenia kwalifikacji tych, kt?rzy ostatecznie decyduj? o smaku piwa, wyst?pi?a grupa czeskich browar?w - poinformowa?y praskie media.

Znana jest prawda, ?e browary piwo warz?, ale o tym, jak ono smakuje, decyduj? ci, kt?rzy nalewaj? je do kufli - powiedzia? Josef Tolar, g??wny piwowar jednego z najwi?kszych czeskich browar?w, Budvaru z Czeskich Budziejowic.

Zdaniem ekspert?w, Czesi ci?gle chlubi? si? tym, ?e warz? najlepsze piwo na ?wiecie, ale to, co dostaj? w kuflach go?cie w wielu piwiarniach czy restauracjach, nawet w najmniejszym stopniu nie odpowiada takiej opinii.

Je?li chcemy ?ci?ga? turyst?w na tradycyjne czeskie piwo o niepowtarzalnym smaku i jako?ci, nie mo?emy im podawa? zbyt mocno sch?odzonego napoju bez piany, do kt?rego przyzwyczajeni s? ju? w swoich krajach - powiedzia? Tolar.

Jego zdaniem, ogromny wzrost liczby lokali, w kt?rych toczy si? piwo, wzrost konsumpcji, do jakiego dosz?o po aksamitnej rewolucji spowodowa?, ?e jako?? podawanego piwa drastycznie odbiega od kultywowanej w Czechach przez wiele lat tradycji.

Piwo nalewa ten, kto jest akurat wolny. Kufel nape?niany jest od razu ca?y, a nie stopniowo - z dwukrotnym dolewaniem. Piwo cz?sto podaje si? zbyt ch?odne albo zbyt ciep?e z beczek, kt?re przechowywane s? w nieodpowiednich warunkach.

Niemal wszystkie czeskie browary podj??y ju? konkretne dzia?ania maj?ce na celu popraw? jako?ci przechowywania, ch?odzenia i toczenia piwa w konkretnych piwiarniach i restauracjach.

Poza - okre?lanymi mianem piwnego uniwersytetu - regularnymi szkoleniami i kursami dla barman?w, prowadzona jest akcja, kt?ra ma zmusi? w?a?cicieli lokali gastronomicznych m.in. do codziennego mycia rurek i pipy - czyli instalacji do nalewania piwa.

(PAP, wp, 17.02.2005)

<< powrót

Powrót na stronę główną


Zabytki UNESCO | Trasy, ciekawe miejsca | Galeria zdjęć | Linki turystyczne
Trochę historii | Czeski smak | Język czeski



tlumacz@czeski.pl