|
niedziela, 24.11.2024, imieniny: Emmy, Flory, Romana
|
W Czechach rusza uniwersytet piwny Uniwersytet piwny b?dzie musia?a uko?czy? wi?kszo?? barman?w, kt?rzy w czeskich restauracjach i piwiarniach nalewaj? piwo do kufli. Z inicjatyw? podnoszenia kwalifikacji tych, kt?rzy ostatecznie decyduj? o smaku piwa, wyst?pi?a grupa czeskich browar?w - poinformowa?y praskie media. Znana jest prawda, ?e browary piwo warz?, ale o tym, jak ono smakuje, decyduj? ci, kt?rzy nalewaj? je do kufli - powiedzia? Josef Tolar, g??wny piwowar jednego z najwi?kszych czeskich browar?w, Budvaru z Czeskich Budziejowic. Zdaniem ekspert?w, Czesi ci?gle chlubi? si? tym, ?e warz? najlepsze piwo na ?wiecie, ale to, co dostaj? w kuflach go?cie w wielu piwiarniach czy restauracjach, nawet w najmniejszym stopniu nie odpowiada takiej opinii. Je?li chcemy ?ci?ga? turyst?w na tradycyjne czeskie piwo o niepowtarzalnym smaku i jako?ci, nie mo?emy im podawa? zbyt mocno sch?odzonego napoju bez piany, do kt?rego przyzwyczajeni s? ju? w swoich krajach - powiedzia? Tolar. Jego zdaniem, ogromny wzrost liczby lokali, w kt?rych toczy si? piwo, wzrost konsumpcji, do jakiego dosz?o po aksamitnej rewolucji spowodowa?, ?e jako?? podawanego piwa drastycznie odbiega od kultywowanej w Czechach przez wiele lat tradycji. Piwo nalewa ten, kto jest akurat wolny. Kufel nape?niany jest od razu ca?y, a nie stopniowo - z dwukrotnym dolewaniem. Piwo cz?sto podaje si? zbyt ch?odne albo zbyt ciep?e z beczek, kt?re przechowywane s? w nieodpowiednich warunkach. Niemal wszystkie czeskie browary podj??y ju? konkretne dzia?ania maj?ce na celu popraw? jako?ci przechowywania, ch?odzenia i toczenia piwa w konkretnych piwiarniach i restauracjach. Poza - okre?lanymi mianem piwnego uniwersytetu - regularnymi szkoleniami i kursami dla barman?w, prowadzona jest akcja, kt?ra ma zmusi? w?a?cicieli lokali gastronomicznych m.in. do codziennego mycia rurek i pipy - czyli instalacji do nalewania piwa. (PAP, wp, 17.02.2005) |