powrót na stronę główną
wybierz miejscowość:  
wpisz nazwę obiektu:  
 pomoc
Jeseniki Karlstejn Pradziad Praga Olomuniec Adršpašské Skály
piątek, 29.03.2024, imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona
    ***    Ski Centrum Miroslav - Noclegi bezpo?rednio przy stoku narciarskim z 4 wyci?gami w Jesenikach.    ***    RS Marta - Ca?oroczny wypoczynek w chatkach w Beskidach.    ***    Penzion Vanco Family (Pensjonat) - Niedrogi nocleg w sercu Pragi.    ***    Penzion U orla (Pensjonat) - Blisko na narty, komfortowe pokoje i stylowa restauracja z kominkiem.    ***    Penzion Trattoria (Pensjonat) - Stylowy obiekt z winiarni? mi?dzy O?omu?cem a Bruntalem, w okolicy, w kt?rej jest wiele zamk?w.    ***    Penzion Rosa (Pensjonat) - Blisko granicy i blisko na narty!    ***    Penzion DIANA (Pensjonat) - Atrakcyjny pensjonat w beskidzkim termalnym uzdrowisku - Teplice nad Be?vou.    ***    Pensjonat U potoka - Pensjonat ze stadnin? w Karkonoszach.    ***    Pension Zuzana - Niedrogi i wygodny nocleg w Pradze.    ***    Pension Peko - Wygodne noclegi w Pradze za niewyg?rowan? cen    ***    Pension Krokodyl - Pensjonat w centrum Pragi dla ca?ych rodzin lub grup przyjaci??.    ***    O?rodek Rekreacyjny Skalka - Niedrogi wypoczynek w Beskidach dla aktywnych turyst?w.    ***    IT Centrum Appartements - Luskusowe apartamenty w centrum karkonoskiego miasteczka Vrchlabi.    ***    Hotel Zub??? (Zubric) - Wypoczynek w Beskidach dla os?b szukajacych spokoju i miejsce na szkolenie lub pobyt rehabilitacyjny.     ***    Hotel Z?me?ek Grohmann (Hotel Zamecek Grohmann) - Vrbno pod Prad?dem.    ***    Hotel Taverna - Stylowy hotel u podn??a zamku.    ***    Hotel Svornost *** - Luksusowy hotel w sercu Karkonoszy tu? przy granicy z Polsk?.    ***    Hotel Sigma *** - Hotel z centrum kongresowym w O?omu?cu.    ***    Hotel Prosper - Luksusowy hotel w Beskidach przy polu gofowym!    ***    Hotel Jasmin*** - Hotel z basenem w sercu Karkonoszy.    ***    Hotel i Chatki Visalaje - Cisza i spok?j w Beskidach - w?r?d g?r, niedaleko polskiej granicy.    ***    Hotel Dukla *** - Du?y hotel na trasie Praga-Wiede?, blisko austriackiej granicy.    ***    Hotel Dlouh? Str?n? (Dlouhe Strane) - Dobre miejsce na szkolenia lub konferencje, blisko w g?ry i na narty.     ***    Horsk? Hotel ?ervenohorsk? sedlo *** (G?rski Hotel Cervenohorske Sedlo) - Luksus w samym sercu jesenickich g?r, w?r?d przepi?knej przyrody.    ***    Apartamenty mieszkaniowe Ramzov - W?asny apartament w o?rodku narciarskim w g?rach!    ***    Apartamenty Kozakov ( Apartm?ny Kozakov) - Niewielki, wygodny pensjonat w samym sercu Czeskiego Raju.    ***    Apartamenty ?ervenohorsk? sedlo *** - Apartamenty w atrakcyjnym o?rodku narciarskim.     ***    

Haluszki, knedliki i bramboraki
Co jedz? S?owacy i Czesi? I tu, i tam zjemy pysznie i tre?ciwie: dostaniemy gulasz, a do niego par? rodzaj?w knedlik?w. W Czechach popijemy to piwem, a na S?owacji m?odym winem lub kieliszeczkiem ?liwowicy. A kiedy siada si? do knedlik?w z gulaszem i zupy czosnkowej, zapomina si? o zm?czeniu.

- Istnieje podzia? na kuchni? s?owack? i czesk?, ale na zasadzie r??nic regionalnych, tak jak w Polsce jest kuchnia ?l?ska i np. kaszubska. Generalnie, menu s?owackie i czeskie jest zbli?one - m?wi Vera Judaszeviczova, dziennikarka czeskiego radia. - S?owacy maj? swoje bryndzove haluszki, czyli ziemniaczane kluski okraszone sosem ze ?mietany i owczej bryndzy, posypane skwarkami. To ?wietne danie po ca?ym dniu sp?dzonym na nartach. Do tego pasuje pulka, czyli ma?y kieliszek s?owackiej ?liwowicy.

Prawie w ka?dej knajpie, nawet tam, gdzie podaj? tylko piwo, dostaniemy vyprazan? syr, czyli sma?ony, panierowany ???ty ser, a do tego frytki i sos tatarski. Jest to potrawa popularna zar?wno na S?owacji, jak i w Czechach. Prawie wsz?dzie znajdzie si? r?wnie? takie danie jak vep?o-knedlo-zelo, czyli wieprzowina, knedliki i kapusta. Czeska kuchnia nie uznaje za to sur?wek. Podaje si? ?wie?e, niezmieszane warzywa, najcz??ciej groszek, marchewk?, papryk?, pomidory. O gulaszu i jego odmianach mo?na by napisa? ksi??k?. Czesi i S?owacy si? nim zajadaj?, z tym ?e na S?owacji mo?na dosta? bardziej pikantn? i paprykow? wersj? gulasz?w ze wzgl?du na wp?yw kuchni w?gierskiej.

Zupa to podstawa
- Czesi uwielbiaj? zup? z soczewicy - dodaje Vera Judaszeviczova. - Poza tym, podobnie jak w Polsce, jemy ros?? i pomidorow?. Zupy to podstawa ka?dego obiadu w Czechach. No i oczywi?cie sosy - do mi?sa i knedli - koprowy, pomidorowy lub popularna svickova (?mietana plus warzywa). Ale nasz? specjalno?ci? jest cesnekacka - zupa czosnkowa podawana z grzankami i serem. Wspaniale zaostrza apetyt. Na S?owacji za? kapustnica.

Knedliki - nadziewane mi?sem i owocami
Tradycyjna kuchnia czeska kojarzy nam si? z knedlikami. I s?usznie, jest ich kilkana?cie rodzaj?w. Niekt?re faszerowane mi?sem lub owocami. Houskovy knedlik, kt?ry mo?emy nazwa? bu?czanym, jest przygotowywany z m?ki, wody, dro?d?y i mi??szu pszennych bu?ek. Po wyrobieniu ciasta, gdy ju? wyro?nie, i ukszta?towaniu w baton gotuje si? je na parze lub w osolonej wodzie, a potem kroi na plastry. Taki sam knedlik mo?na zrobi? tylko na bazie m?ki, wody i dro?d?y, dodaj?c do niego grzanki z czerstwej bu?ki. Bramborovy? knedlik jest taki sam w kszta?cie, lecz robi si? go z ziemniak?w. Ciasto przypomina nasze pyzy. S? jeszcze szpekove knedliky, czyli faszerowane boczkiem, podawane jako samodzielne danie. Z owocowych pyszne s? rzeskvynove (brzoskwiniowe) knedliky.
Z ziemniak?w przyrz?dza si? te? popularny bramborak, czyli placek ziemniaczany. W Czechach placki je si? jako osobn? potraw? lub jako dodatek do da?. W restauracji zazwyczaj dostaniemy placek obficie doprawiony startym czosnkiem.

Piwo i przek?ska
Czeskie potrawy z wieprzowiny i wo?owiny s? ci??kostrawne. Bez du?ej ilo?ci dobrego piwa nie ma sensu ich zamawia?. A jak piwo, to musi by? i przek?ska. Czesi wymy?lili co? genialnego: utopence. To marynowane w occie z pieprzem, papryk? i innymi przyprawami serdelki. Podaj? je na zimno. Inn? oryginaln? przek?sk? s? zgliwia?e, brzydko pachn?ce, ale pyszne o?omunieckie serki, kt?re w restauracjach dostaniemy zazwyczaj zapiekane w cie?cie lub panierowane i sma?one.

Na S?owacji pije si? wi?cej wina i owocowych w?dek. Najlepiej zjemy w kolibie lub salaszu, czyli w typowych s?owackich knajpach. Smacznie, czysto, szybko i wygodnie mo?na tak?e zje?? w barach, kawiarniach, winiarniach i piwiarniach. Opr?cz wspomnianych ju? haluszek musimy spr?bowa? pieczonej g?si, do kt?rej serwuje si? m?ode wino. Nie zapomnijmy o dziczy?nie, kt?ra jest s?owack? specjalno?ci. A z deser?w polecamy palacinki, czyli rodzaj nale?nik?w z r??nym nadzieniem, polewanych np. czekolad?.

- Je?li obs?uga jest powolna, mo?na ?mia?o jej to wytkn??. Ale potem nie zapomnijmy o napiwku - radzi Judaszeviczova.

wg "Rzeczpospolitej"
<< powrót

Powrót na stronę główną


Zabytki UNESCO | Trasy, ciekawe miejsca | Galeria zdjęć | Linki turystyczne
Trochę historii | Czeski smak | Język czeski



tlumacz@czeski.pl