|
niedziela, 24.11.2024, imieniny: Emmy, Flory, Romana
|
Haluszki, knedliki i bramboraki Co jedz? S?owacy i Czesi? I tu, i tam zjemy pysznie i tre?ciwie: dostaniemy gulasz, a do niego par? rodzaj?w knedlik?w. W Czechach popijemy to piwem, a na S?owacji m?odym winem lub kieliszeczkiem ?liwowicy. A kiedy siada si? do knedlik?w z gulaszem i zupy czosnkowej, zapomina si? o zm?czeniu. - Istnieje podzia? na kuchni? s?owack? i czesk?, ale na zasadzie r??nic regionalnych, tak jak w Polsce jest kuchnia ?l?ska i np. kaszubska. Generalnie, menu s?owackie i czeskie jest zbli?one - m?wi Vera Judaszeviczova, dziennikarka czeskiego radia. - S?owacy maj? swoje bryndzove haluszki, czyli ziemniaczane kluski okraszone sosem ze ?mietany i owczej bryndzy, posypane skwarkami. To ?wietne danie po ca?ym dniu sp?dzonym na nartach. Do tego pasuje pulka, czyli ma?y kieliszek s?owackiej ?liwowicy. Prawie w ka?dej knajpie, nawet tam, gdzie podaj? tylko piwo, dostaniemy vyprazan? syr, czyli sma?ony, panierowany ???ty ser, a do tego frytki i sos tatarski. Jest to potrawa popularna zar?wno na S?owacji, jak i w Czechach. Prawie wsz?dzie znajdzie si? r?wnie? takie danie jak vep?o-knedlo-zelo, czyli wieprzowina, knedliki i kapusta. Czeska kuchnia nie uznaje za to sur?wek. Podaje si? ?wie?e, niezmieszane warzywa, najcz??ciej groszek, marchewk?, papryk?, pomidory. O gulaszu i jego odmianach mo?na by napisa? ksi??k?. Czesi i S?owacy si? nim zajadaj?, z tym ?e na S?owacji mo?na dosta? bardziej pikantn? i paprykow? wersj? gulasz?w ze wzgl?du na wp?yw kuchni w?gierskiej. Zupa to podstawa - Czesi uwielbiaj? zup? z soczewicy - dodaje Vera Judaszeviczova. - Poza tym, podobnie jak w Polsce, jemy ros?? i pomidorow?. Zupy to podstawa ka?dego obiadu w Czechach. No i oczywi?cie sosy - do mi?sa i knedli - koprowy, pomidorowy lub popularna svickova (?mietana plus warzywa). Ale nasz? specjalno?ci? jest cesnekacka - zupa czosnkowa podawana z grzankami i serem. Wspaniale zaostrza apetyt. Na S?owacji za? kapustnica. Knedliki - nadziewane mi?sem i owocami Tradycyjna kuchnia czeska kojarzy nam si? z knedlikami. I s?usznie, jest ich kilkana?cie rodzaj?w. Niekt?re faszerowane mi?sem lub owocami. Houskovy knedlik, kt?ry mo?emy nazwa? bu?czanym, jest przygotowywany z m?ki, wody, dro?d?y i mi??szu pszennych bu?ek. Po wyrobieniu ciasta, gdy ju? wyro?nie, i ukszta?towaniu w baton gotuje si? je na parze lub w osolonej wodzie, a potem kroi na plastry. Taki sam knedlik mo?na zrobi? tylko na bazie m?ki, wody i dro?d?y, dodaj?c do niego grzanki z czerstwej bu?ki. Bramborovy? knedlik jest taki sam w kszta?cie, lecz robi si? go z ziemniak?w. Ciasto przypomina nasze pyzy. S? jeszcze szpekove knedliky, czyli faszerowane boczkiem, podawane jako samodzielne danie. Z owocowych pyszne s? rzeskvynove (brzoskwiniowe) knedliky. Z ziemniak?w przyrz?dza si? te? popularny bramborak, czyli placek ziemniaczany. W Czechach placki je si? jako osobn? potraw? lub jako dodatek do da?. W restauracji zazwyczaj dostaniemy placek obficie doprawiony startym czosnkiem. Piwo i przek?ska Czeskie potrawy z wieprzowiny i wo?owiny s? ci??kostrawne. Bez du?ej ilo?ci dobrego piwa nie ma sensu ich zamawia?. A jak piwo, to musi by? i przek?ska. Czesi wymy?lili co? genialnego: utopence. To marynowane w occie z pieprzem, papryk? i innymi przyprawami serdelki. Podaj? je na zimno. Inn? oryginaln? przek?sk? s? zgliwia?e, brzydko pachn?ce, ale pyszne o?omunieckie serki, kt?re w restauracjach dostaniemy zazwyczaj zapiekane w cie?cie lub panierowane i sma?one. Na S?owacji pije si? wi?cej wina i owocowych w?dek. Najlepiej zjemy w kolibie lub salaszu, czyli w typowych s?owackich knajpach. Smacznie, czysto, szybko i wygodnie mo?na tak?e zje?? w barach, kawiarniach, winiarniach i piwiarniach. Opr?cz wspomnianych ju? haluszek musimy spr?bowa? pieczonej g?si, do kt?rej serwuje si? m?ode wino. Nie zapomnijmy o dziczy?nie, kt?ra jest s?owack? specjalno?ci. A z deser?w polecamy palacinki, czyli rodzaj nale?nik?w z r??nym nadzieniem, polewanych np. czekolad?. - Je?li obs?uga jest powolna, mo?na ?mia?o jej to wytkn??. Ale potem nie zapomnijmy o napiwku - radzi Judaszeviczova. wg "Rzeczpospolitej" |